Wellnessblomman
Yoga, oljor och välbefinnande

Eteriska oljor

Eteriska oljor, eller essential oils som det heter på engelska, är flyktiga växtoljor som besitter terapeutiska egenskaper som kan bidra till att förbättra din hälsa. De avger också doftämnen som också kan bidra till en ökad hälsa . Eteriska oljor kommer från växtriket och de utvinns ur blad, träd, blommor, rötter, bark, frön, frukter ock örter. Växtdelarna skördas varsamt på odlingsfarmar eller ute i naturen och genom ångdestillering, kallpressning eller hartstappning utvinns växtextrakter vilket är de eteriska oljorna. Det är dessa oljor som skyddar träden och växterna mot bland annat skadeangrepp, insekter, svampangrepp och miljöförstöring.

Den kemiska strukturen i eteriska oljor liknar den som människor och djur har vilket gör att våra kroppar accepterar oljorna och de kan därmed ge människor och djur liknande fördelar som de kan för växtriket.

Eteriska oljor kan användas både invärtes, utvärtes och aromatiskt. Om man använder dem för invärtes bruk är det viktigt att först försäkra sig om att oljan går att förtära, vissa eteriska oljor kan vara giftiga vid förtäring. Det är också viktigt att försäkra sig om att det är 100% rena eteriska oljor, annars kan de innehålla tillsatser och kemikalier som kan vara ohälsosamma och skadliga vid förtäring.

Jag använder mig endast av  100% rena eteriska oljor från Young Living vilka är utvunna ur träd och växter som har vuxit i jord som har varit giftfri i minst 25 år. Jag använder oljorna aromatiskt genom en luftfuktare/doftspridare som sprider doft och terapeutiska egenskaper genom luften. Utvärtes använder jag oljorna utspädda med bärarolja (annan vegetabiliska olja t ex jojobaolja, kokosolja eller rapsolja) som ansiktsserum, lindra klåda till följd av t ex insektsbett, muskelvärk, mjukgörande, läkande eller för att minska stress, oro och ångest. Jag använder också oljor i matlagning, för att smaksätta vatten, minska magproblem eller för att t ex lindra förkylningar eller få bukt med envisa bakterier och virus. Det finns helt enkelt en olja för det mesta!